Hoogsensitiviteit, HSP of hooggevoeligheid is hetzelfde. Het zijn mensen met een fijnbedraad zenuwstelsel die alles net wat intenser ervaren. Vaak hebben HSP last van stress. Ongeveer één op de vijf mensen is hoogsensitief.
HSP hebben een aangeboren sensitiviteit voor prikkels (omgeving en zintuigen). Hierdoor ervaren HSP gevoelens en gebeurtenissen intenser dan anderen. De verwerking ervan is anders en nauwkeuriger: er is meer tijd nodig om de prikkels te verwerken en daarvan te herstellen. HSP zijn als het ware uitgerust met een wat verfijndere apparatuur (zenuwstelsel) wat voor- én nadelen heeft. HSP kunnen intens genieten van alles wat ze raakt en hun zintuigen prikkelt, zoals de liefde, muziek, natuur, kunst, films, lekker eten etc.. Maar de keerzijde van deze gevoeligheid is dat negatieve gebeurtenissen, stress, verdriet, boosheid en andere emoties ook dieper en heftiger worden ervaren. Voor een HSP is het erg belangrijk dat er betekenis en waarde zit in de dingen die zij doen en meemaken.
Vaak wordt hoogsensitiviteit gezien als een eigenschap met vooral nadelen. Maar als je er goed mee leert omgaan wordt het een mooi instrument die je leven in balans houdt en verrijkt!
Hoogsensitieve personen zijn over het algemeen stressgevoeliger dan anderen. Omdat het zenuwstelsel gevoeliger is, raken de zintuigen sneller overprikkeld. Geluiden, een drukke agenda, woon-werkverkeer, te weinig tijd om op te laden. Dit kan je een opgejaagd en gestresst gevoel geven. Het gevoel dat je geleefd wordt. Je wilt je terugtrekken na drukte, emotionele gebeurtenissen maar vaak ook na een leuke activiteit, zoals een gezellige dag of avond met vrienden of familie.
Anderen begrijpen soms niet goed waarom je zoveel 'tijd voor jezelf' nodig hebt om op te laden. Dit is heel normaal. Als HSP pik je gedurende de dag enorm veel prikkels op en raak je sneller overpikkeld. Omdat er veel meer binenkomt heb je ook meer tijd en ruimte nodig om al deze prikkels te verwerken.
Daarnaast sta je als HSP vaak volledig 'open' en ben je erg empathisch. Als een spons trek je emoties en energie van anderen om je heen aan. Dit is een van de krachten en tegelijkertijd ook de valkuil van een hoogsensitief persoon. Omdat je anderen zo goed aanvoelt kan het lastig zijn om je eigen grenzen te voelen en te duiden. Wat is van jou en wat is van de ander?
Veel HSP hebben de neiging tot pleasen en zijn (te)veel gericht op anderen en (te) weinig op zichzelf. Na een dag met veel mensen, emoties en prikkels kun je je daarom soms helemaal uitgeput en gestresst voelen. Veel HSP zijn perfectionistisch en leggen de lat voor zichzelf erg hoog. Daardoor kun je snel het gevoel hebben te falen en dat maakt je dan weer onzeker.
Door de gevoelige 'antenne' voelen HSP de behoefte van een ander goed aan. Daardoor weet je soms al eerder dan de andere persoon zelf wat hij of zij nodig heeft. Hierdoor kunnen HSP de neiging hebben om problemen van een ander te willen oplossen. Je gaat 'redden'; iets wat aan de ene kant heel fijn voelt maar als je hierin te ver gaat, ervoor zorgt dat je over je eigen grenzen gaat en stressklachten krijgt.
Gelukkig zijn er genoeg manieren om beter om te kunnen gaan met overprikkeling, goed bij jezelf te blijven en meer van binnen-buiten te leven in plaats van buiten-binnen. Juist voor HSP is het van belang goed naar de signalen van het lichaam te luisteren.
Ik leer jou om deze prachtige eigenschap om te zetten van klacht naar kracht. Door inzicht in jouw behoeftes en verlangens, kernwaarden en praktische bruikbare tips leer je je gevoeligheid te (h)erkennen, accepteren en balans te creëren. Thema's die aan bod komen zijn o.a. leren luisteren naar de signalen van je lichaam en naar wat jij nodig hebt, welke grenzen jij hebt en zorgen voor voldoende afwisseling tussen uitdaging, contact met anderen en ontspanning. Balans dus.
Hierdoor voel je je krachtiger en ga je genieten van jouw diepe gevoelswereld en mooie eigenschap in plaats van het als last te ervaren. Mooi toch?